Adadan Okyanusa

Bölümler | Fakülte Sayfasi | Akademik Kadro I Simülatör Merkezleri I TEAL Aristirma Gemisi I Üniforma Tüzügü I Yönetim Kurulu | Adadan Okyanusa | Açılış | Hava Durumu | Üyelikler | Kaynakça

ÖNEMLI:

YDÜ Denizcilik Fakültesi Egitimlerini Girne Üniversitesi'ne Bagli Olarak Sürdürmektedir.

Yakin Dogu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi mezunlarini, uluslararasi büyük denizcilik firmalarinda, Uzakyol Vardiya Zabiti, Uzakyol Birinci Zabiti ve Uzakyol Kaptani olarak, bazi limanlarda da Kilavuz Kaptanlik gibi büyük vazifelerde görmek mümkün. Üniforma ve disiplinle birlikte anilan fakülte, Gemi Makineleri Isletme Mühendisligi, Deniz Ulastirma Isletme Mühendisligi, (Güverte ) ve Deniz Isletmeciligi ve Yönetimi bölümlerine 16 senedir ögrenci kabul ediyor.
NEU TEAL
Dört yillik egitimleri yaninda Güverte Bölümü için 12 ay, Gemi Makineleri Isletme Mühendisligi Bölümü için halen 6 ay staj yapmak zorununda olan ögrencilerin Denizcilik Fakültesi’nde okuma sebepleri birbirine benziyor. Ögrenciler mesleklerini çevrelerindeki kisileri örnek alarak, Yakin Dogu Üniversitesi’ni ise fakültenin sundugu genis imkanlari görerek seçiyor.

Diger fakültelerin ögrencilerine kiyasla daha samimi bir ortamda çagdas ve disiplinli olan Denizcilik Fakültesi’nde ögrenciler, ilk haftalarda zorlandiklarini fakat uyum saglamak konusunda hocalanin kendilerini destekledigini anlatiyor.

Okul siralarindan kalkip, denize açildiklari ilk günleri anlatan ögrencilerin bazisi geminin yakitinin bittigini ögrendigi ilk anda nasil telaslandigini, kimisi de bir denizaltinin yüzeye çikisini gördügü ilk anin heyecanini unutamiyor.

Ilk ögrencilerini 1996 yilinda alan Yakin Dogu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, konusunda uzman egitim kadrosu yönetiminde ve teknolojik imkanlardan yararlanarak egitimini sürdürüyor. Dekan Yardimcisi Uzak Yol Kaptani Hilmi Sahli, fakülteleri ve mezun ögrencileri hakkinda bilgi verdi. Ögrencilerinin meslek seçimlerini yakin tanidiklarini örnek alarak yaptiklarini belirten Hilmi Sanli, denizcilik egitimi ve mesleginin farkli olduguna dikkat çekerek, “Ögrenci buraya gelirken bu disipline kendini hazirliyor. Bu nedenle baslardaki ufak sikintilar disinda sorun yasamadan kolayca adapte olabiliyor, bu da meslegi severek yapmasi açisindan önemli” ifadelerini kullandi.

ISTIHDAM SORUNU YOK
Ilk mezunlarini 2000 yilinda verdiklerini hatirlatan Hilmi Sahli, Güverte ve Makine Bölümü basta olmak üzere mezunlarinin istihdam sorunlarinin olmadigini vurguladi. Uluslararasi standartlara uygun egitim verdiklerini anlatan Dekan Yardimcisi Sahli, ögrencilerine sektör içinde saygin yerleri olan isetmelerde staj ve çalisma imkani sagladiklarini ifade etti.

HEDEFIMIZ “GEMI ADAMI”
“Istanbul’da çok önemli bir limanda Kilavuz Kaptanlik yapan bir mezunumuz var, birçok ögrencimiz çesitli isletmelerde bizi benzer pozisyonlarda basari ile temsil ediyor” diyen Hilmi Sahli, hedeflerinin “Gemi Adami” yetirstirmek oldugunu söyledi. Sahli, “Güverte Zabiti yetistiriyoruz, neden bir asçi, kamarot yetistirmeyelim? Sektörde bu tip elemana çok ihtiyaç var. Bizim de “Gemi Adami” yetistirme projemiz var, umarim ilerleyen zamanlarda gerekli imkânlari yaratip gerçeklestirecegiz” dedi.

KARADA BIR GÜN KALABILDIM
Firat Akpinar / Edirne’den geldim. Yakin bir agabeyim vardi, ondan etkilenerek bu bölümü seçtim. Yaz tatilinin çok kisa bir zamaninda ailemi görebildim, sadece bir günü karada geçirdim ondada ailem ile bir araya gelip yemek yedik ama zamanla bu zorluga da alistim. Burayi özellikle ögretim görevlilerinin hepsinin kaptan pozisyonunda egitimciden öte uzman olmasindan etkilenerek seçtim. Ögretmenlerimiz hos görülü insanlar, hepsi kaptan oldugu için isi bize en iyi sekilde ögrettiklerine inaniyorum. Kaptan gözetiminde dümene de geçiyoruz. En çok heyecanlandigim sey, dürbünle güzergâhi seyrederken, birden suda bir hareketlilik ve kabarma oldugunu fark ettigim andi. Askeri bir deniz altinin yüzeye çikisina taniklik ettim bu çok degisik ve hos bir deneyimdi. Denizde her an her sey ile karsilasabileceginiz duygusu bile çok heyecanli.

YAKITIMIZ BITTIGINDE…
Ilyas Sahin / Istanbul’dan geldim. Bir arastirma yaptim ve uluslararasi alanda bu fakültenin basarili bulundugunu gördüm. Egitmenlerin çogunun meslekten olmasi büyük bir avantaj. Okulumuza ait bir geminin olmasi uygulama için ayri bir imkan sagliyor. Halat baglamaktan, animasyon egitimine kadar pek çok konuda denegim sahibi olabiliyoruz. Yazin ilk stajimi yaptim, ilk oldugu için zorlandim. Ailemi çok özledim. Ama meslegimiz bu alismak zorundayiz. Staj yaparken, yakitimizin bittigi gün çok heyecanlanmistim. Tam bir gün boyunca açik denizde sürüklendik, aslinda bu tüm denizciler için çok dogal bir sey ancak ben ilk kez yasadim. Bulgaristan ve Ukrayna gibi ülklerin limanlarina ugradik. Baska kültürleri tanimak bu meslegin en güzel yanlarindan biri.