Leonardo Evrensel Deha Sergisi

Leonardo

Yakın Doğu Üniversitesi’nde 9 Nisan günü açılışı yapılan Leonardo da Vinci’nin bilimsel tasarımları kapsamında 40 makineden oluşan “Leonardo: Evrensel Deha” adlı sergi, 6 Mayıs’a kadar 40 bini aşkın kişi tarafından ziyaret edildi.

Sergi, bir grup bilim adamı ve yetenekli zanaatkâr tarafından Leonardo da Vinci’nin tasarımlarının derin incelemeleri sonucu inşa edilen 40 adet makineyi kapsayan serginin eşsizliği, makinelerin çoğunun gerçek boyutlarda ve işlevsel olması. Ziyaretçiler, bazı makinelere dokunup, hareket geçirerek, öğreti ile eğlenceyi aynı anda yaşadılar. Usta mühendis Leonardo da Vinci, sadece uygulama sorunlarını çözmekle kalmamış, tank, makineli tüfek ve uçak gibi günümüzde yüksek teknoloji ile üretilen modern makinelerin ilk örneklerini yüzyıllar önce ortaya çıkarmış. Sergideki makinelerin imal edildiği malzemeler da Vinci’nin çağında mevcut olup yine da Vinci tarafından kullanılması önerilen malzemelerden oluştu. Sergi alanında ayrıca, imal edilen makinelerin temel alındığı Leonardo da Vinci’ye ait çizimler ve notların gösterildiği büyük bir ekran bulundu. Sergi süresince ek olarak, eğitsel program dâhilînde özel olarak hazırlanmış bir alanda sanatçının hayatı, çok yönlü çalışmaları üzerine kısa bir belgesel gösterildi.

Rönesans Dönemi’nin usta sanatçısı ve mühendisi olan Leonardo da Vinci’nin 555. doğum yıldönümü olan 15 Nisan 2007 tarihini de kapsayan sergiyi üniversitemizle buluşturan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan S. Günsel, sergide yaptığı açılış konuşmasında, büyük ustanın 555. doğum günü ve sergi hakkında özetle şunları söyledi: “Bugün Leonardo da Vinci’nin 555. doğum yıldönümü. Leonardo Usta’nın beşyüz elli beşinci doğum gününü, Yakın Doğu Üniversitemizde kutlamaktayız. Leonardo, ünlü eseri Mona Lisa’yı tam 55 yaşında iken tamamlamıştı ve yine 555. yaşını diğer bir değişle beşyüz yıl artı ellibeşinci yaşını Lefkoşa’mızda öğrencilerimizle ve halkımızla birlikte kutluyoruz. Leonardo’nun sanatını ve benliğini yansıttığı tablosunun kendisine yansıyarak 55’te odaklanması ve Usta’nın doğum günü olan 15 Nisan’ın da Leonardo: Evrensel Deha sergimizle buluşması, mutlu ve anlamlı bir yeni birlikteliğe vesile olmaktadır. Dünyanın izlemek için sıraya girmiş bulunduğu Leonardo’nun doğaya egemen olma azmini yansıtan muazzam eserlerini şimdiye dek görmediyseniz ya da ikinci kez, zaman ayırarak görmek istiyorsanız Usta’nın doğum gününü veya onu izleyen günleri kaçırmak istemiyorsunuz demektir. Öğrencilerimiz ve bütün halkımızla büyük ustanın sergisinde beraber olmak dileğinde bulundu.”