YDÜ Kent

Tasarım ve Fiziki Geliştirme Dairesi

Bina Adı : YDÜ Kent
Kullanım Amacı : Yakın Doğu Üniversitesi çalışanlarını konut sahibi yapmak.
Yakın Doğu Üniversitesi çalışanlarını biraraya toplayıp sosyal ve kültürel etkileşim içerisinde eğitim kalitesinin yükselmesinde katkıda bulunmak.
Yapı Türü : Betonarme karkas
Kat Adeti : Zemin + 1 kat (Dublex Villalar)
Zemin + 2 kat (Tek yatak odalı çift daireler)
Zemin + 3 kat (Rezidanslar)
Zemin + 3 kat (Akademik Lojmanlar)
Brüt Alan : 26000 m²
Malzeme : Dış cephede; Sıva ve boya,
İçte; Sıva/alçıpan ve boya, Zemin kaplaması: granit, seramik
Hizmete Açılış Tarihi : İnşaatı devam etmektedir.

YDÜ Kent projesi Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünün kuzey bölümünde 81 dönümlük bir alan içerisinde yapılması planlanmıştır. Bu alan içerisinde 615 yatak odası kapasiteli ve yüksek standartlara uygun konutlar planlanmıştır. Yapılan bu proje, üniversite çalışanlarına hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır.

Belirtilen bölgede yapılacak olan tesisin doğal dengeyi bozmadan planlanmasının ve uygulanmasının çok önemi vardır. Bu nedenle Yakın Doğu Kentin çevresel etki değerlendirilmesi için görevlendirilen uzmanlarımız bölgede gerekli incelemeleri yapmışlardır.

YDU kent

Yapılan incelemelerde tesislerin çevre ile ilişkileri değerlendirilerek tesisin çevreye zarar vermeden hizmet sunabilmesi için alınması gereken tedbirler belirlenmiştir.

Tesisler üniversite çalışanlarının aile durumları göz önünde bulundurularak, 4 tip konut şeklinde düşünülmüştür. Bu tipler sırası ile “Dublex villa 3 yatak odalı tipi”, “Daireler 1 yatak odalı 2 daireli apartman tipi”, “Rezidaslar” ve “Lojmanlar” olacaktır.

Bir yatak odalı 2 daireli apartman tipi projelerin herbirinde 1 adet yatak odası, 1 adet salon+mutfak ve 1 adet duş + lavabo bulunacak şekilde tasarlanmıştır.

Üç yatak odalı Dublex villalar içinde 1 adet salon+mutfak, yemek odası, 1 adet wc , 1 adet wc+duş, 3 adet yatak oadası bulunacak şekilde tasarlanmıştır.

Yakın Doğu Kent Projesi kapsamında yapılan bazı değişikliklerle Akademik Lojmanlar(1,2,3,4,5,6,7,8) projeleri dahil edilmiş ve bitirilmişitir. Akademik Lojman 9 projesi ve Rezidans (1,2,3) projeleri şu anda devam eden diğer aktif projelerdendir.

Daireler ve villalarda personelin konforlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabileceği düşüncesiyle her konutta internet, merkezi kalorifer, uydu yayını ve sıcak su gibi ihtiyaçların bulunacağı bir alt yapı ile tasarlanmıştır.

Proje tasarım aşamasında projenin etkileyebileceği bütün faktörler yetkili mercilerce yapılan detaylı araştırmalar neticesinde raporlanmıştır. Bu çerçevede proje için seçilen yerin konumu, projenin ekonomik ve sosyal boyutları, projeden etkilenecek alanların belirlenmesi ve bu alanlar içindeki mevcut çevresel özelliklerin araştırılması gibi analizler yerinde yapılan uygulamalarla tespit edilmiştir.

Statik Teknik Bilgiler

Yakın Doğu Kent Projesi binalarında yapı taşıyıcı elemanları olarak betonarme tercih edilmiştir. Temellerinde yapısı, geometrisi ve zemin raporları neticesinde tekil ve sürekli temel sistemi kullanılmıştır.

Beton dökümü esnasında yapıda kullanılan betonun kalitesini kontrol etmek amacı ile standartlar gereği numuneler alınmıştır.

Yapının geometrisinin ve elemanların koordinatlarının daha kusuruz olabilmesi için günümüz teknolojisinden faydalanılmıştır. Dijital ve manuel Teodolit, Nivo ve Total Station isimli koordinat, yön, yörünge ve kot verebilen hassas cihazlar kullanılmıştır.
Döşeme sistemi olarak yapıda plak ve nervürlü döşemeler kullanılmıştır.
Yapılar “Deprem yüklerinin tamamının çerçevelerle taşındığı binalar” statüsünde yer almaktadır.

Kullanılan Şartname, Standart ve Referanslar
Yapıda bulunan betonarme sistemin tasarımlarında kullanılan Ulusal ve Uluslararası Şartname, Standart ve Referanslar aşağıdaki gibidir.

• TS498; Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri
• Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1997)
• TS500; Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları

Analiz ve tasarımların neticesinde yapıda kullanılan beton sınıfı BS20 ve çelik sınıfı S220(BÇ I) olacak şekilde tercih edilmiştir.

YDU kent