Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı

Fakülte Sayfası | Dersler
2005-2006 akademik eğitim yılında açılan Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’mız , bugüne kadar 6. mezunlarını vermiştir.

Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı 4 yıllık, üniversite düzeyinde , sahne, sinema,televizyon ve radyo için metin ve senaryo yazım tekniklerinin öğretildiği bir meslek okuludur.Oyunculuk Anasanat Dalı eğitim programındaki ortak derslerin yanı sıra, kendi mesleklerine yönelik yazım tekniklerinin öğretildiği ana meslek dersleri, kültür dersleri, kuramsal dersler ve sahne bilgilerini güçlendirmeleri için uygulamalı sahne dersleri görmektedirler.Oyunculuk Anasanat Dalı eğitim kadrosu gibi, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı eğitim kadromuzda da , Yazarlık alanında isim yapmış uzman hocalarımız, öğrencilerimize 4 yıl boyunca eğitim vermektedirler.

Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’nda okumak isteyen adayların, TC yurttaşları için öncelikle 2015 YGS sınav puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekmektedir; İmgelemini geliştirebilecek, yazma ve araştırma yeteneği olan ve bu alanda meslek sahibi olmak isteyen adaylar yetenek giriş sınavına başvurabilirler. Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’na başvuracak adaylarda YAŞ SINIRI aranmaz. Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’nın Yetenek Sınavlarını kazanan tüm adaylar 4 yıl boyunca %50 burslu olarak okuma şansını elde ederler. Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı, yetenek sınavları her yılın Eylül ayında Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesinde yapılmaktadır.

4 yılın sonunda eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlarımız,tiyatro,sinema,televizyon, radyo gibi alanlarda metin, oyun yazarı ve dramaturg olarak görev alabilirler.

-Dramatik Yazarlık öğrencilerimizin kaleme aldıkları “Kıbrıs Hikayeleri” adlı kısa oyunlar , Türkiye’de Ankara Devlet Tiyatroları Edebi Kurulundan Onay Aldı...

Yazarlık Bölümü mezun öğrencilerimizin yazdığı kısa Tiyatro oyunlarının yer aldığı “Kıbrıs Hikayeleri” adlı oyunlar, MİTOS BOYUT yayıncılık tarafından Tiyatro/Oyun Dizisi olarak kitapçık halinde basılmış ve TC Ankara Devlet Tiyatroları Edebi Kuruluna sunularak onay almış ve TC Devlet Tiyatrolarında oynanmak üzere repertuarlarına alınmıştır.

-Eğitim sürecimiz içerisinde öğrencilerimizin ufuklarını açacak,mesleki eğitimlerini pekiştirecek sosyal etkinlikler yanında seminer ve ilgili alanda uzman ustalarla “Tiyatro Bölümü”müzde söyleşiler düzenlenmiştir.

-YDÜ Sahne Sanatları Fakültemiz ile Amerikan Büyükelçiliği işbirliği içerisinde Amerikadan yönetmen,oyuncu ve performans uzmanı James Thomas 2 yıl ülkemize gelerek bölümümüzde tüm oyunculuk öğrencilerimize work-shop yaptırmıştır.Yine Amerikadan eğitimci,oyuncu,yönetmen bir akademisyen gelerek öğrencilerimizle buluşturulmuştur.

-Kıbrıs Türk Fransız Kültür Derneği-Sahne Sanatları Fakültesi kültürel işbirliği ve YDÜ 25.yıl etkinlikleri çerçevesinde Fransanın Lyon kentinden “Cie l'Excuse Theatre” eğitmenlerinden Dominique Lajoux ve Franky isimli Fransız oyuncular öğrencilerimizle atölye çalışması yaparak bu çalışmayı seyirciyle buluşturmuşlardır.

-Tiyatro oyun yazarlarından Turan Oflazoğu,Tuncer Cücenoğlu,Türkiye Eleştirmenler Birliği Başkanı Üstün Akmen’in yanı sıra Tiyatro ustalarımızdan Prof.Bozkurt Kuruç, TC Devlet Tiyatroları Gn.Müdürü Lemi Bilgin, Mustafa Kurt,İstanbul Devlet Konservatuvarı yöneticisi ve eğitmeni usta Pandomimci Vecihi Ofluoğlu,sinema sanatçısı Ediz Hun,Salih Güney gibi kendi alanında uzman ustalar öğrencilerimizle buluşmuşlardır.

-Fakültemizin davetlisi olarak Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı “Tiyatro Bölümü” İstanbul Devlet Konservatuvarı, üniversitemize konuk edilerek ağırlanmışlar ve Tiyatro oyunları oynamışlardır.

-YDÜ Sahne Sanatları FakültesiTiyatro Bölümü” olarak bizlerde,başta Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olmak üzere, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü,Dil,Tarih,Coğrafya Fakültesi,İstanbul Devlet Konservatuvarı ve Mimar Sinan Üniversitelerini ziyaret ederek ve ilgili derslere giren öğrencilerimiz bu üniversiteleri tanıma fırsatı bulmuşlardır.

-24/04/2009 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve YDÜ Sahne Sanatları FakültesiTiyatro Bölümü” yetkilileri arasında “Kültürel ve Sanatsal İşbirliği Protokolü” imzaladık.

-Şu an Tiyatro eğitimi veren TC Devlet Konservatuvarları dahil hiçbir özel üniversitede olmayan bir eğitim kadrosuna sahibiz.Fakültemizde, kendi alanında uzman,usta,deneyimli ve duayen hocalarımızdan oluşan eğitim kadromuzla,nitelikli ve çağdaş Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık eğitimi verilmektedir.