Prof. Dr. Nedime Serakıncı

Biyografi I Makaleler

1970de Lefkoşa da doğdu. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun oldu. 1993 de İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi İç hastalkları Anabilim dalında master eğitimini aldı ve özel öğrenci olarak Tıp fakültesine devam etti. 1999 da Marmara Üniversitesinde Tıbbi biyoloji ve Genetik bölümünde birinci doktorasını tamamladı. 2001 de de Danimarka Aarhus Üniversitesi İnsan genetiği bölümünde telomer telomeraz biyolojisi, kanser ve kök hücre çalışmaları ile ikinci doktorasını tamamladı. 2003 te aldığı proje ve destekler ile Aarhus Üniversitesi İnsan genetiği bölümü içinde kendi bölümü “Kök Hücre ve Genetik tedavi” bölümünü kurdu.

Prof. Dr. Serakıncı’nın dalı tıbbi genetiğin yanısıra ikinci çalışma ve ilgi alanı mezenkimal kök hücre biyolojisi kanser ve telomere/telomeraz biyolojisidir.2003 de Tıbbi genetik doçentliğini 2007 de ikinci çalışma alanı olan yaşlanma ve kök hücre genetiği dalında ikinci doçentliğini aldı. 2011 de tıbbi genetik ve kök hücre genetiği bölümlerinden profesorlüğünü aldı.
Prof. Dr. Serakıncı’nın araştırma uzmanlığı, telomerase-immortalized mesenkimal kök hücreler, ve bunların gen terapisindeki kullanımı ve ilaç araştırması için doku modeli geliştirilmesi üzerinedir.

Prof. Dr. Serakıncı'nın araştırma programı, yetişkin mezenkimal kök hücrelerin moleküler, hücresel ve gelişimsel biyolojisi üzerine odaklanmıştır. Kök hücrelerin kendi kendini yenileme ve farklılaşma sürecinin anlaşılması için gerekli stratejik ve teknik yaklaşımlarıın geliştirilmesi programın temel amacıdır. Nihai amaç ise hastalık ve hasarlanmanın hücre ve gen bazlı tedavisi için gerçekçi bir temel oluşturmaktır.

Prof. Dr. Serakıncı 2 tane klas iki laboratuvarı ve 4 tane tam teşekküllü genetik çalışma ve araştırma laboratuvar ile Kök Hücre ve Genetik tedavi bölümünü kurmuş ve yönetmiştir.
Çok sayıda araştırma ile dünya çapında kabul edilmiş 25’in üzerinde başarılı yayınlara imza atmış ve 5 kitab bölümü yazmıştır. Ayrica kanser kök hücre ve genetik alanındaki çalışmaları 2004, 2006 ve 2010 yıllında olmak üzere üç kez dünya literatüründe ilk 10’a girmiştir.

Bunun yanisira mezenkim kök hücreleri ve kanser üzerine basta dünyanin en ileri kanser arastirma merkezi ve hastanesi olan M.D. Anderson, Houston Teksas Amerika olmak üzere bircok ülkede davetli olarak konferans ve seminerler vermistir. Bu alanda bir çok doktora ögrencisi ve uzman doktor yetiştirmistir. Bugüne dek 20’nin üzerinde proje alıp ürütmüş ve başarıyla tamalamıştır.

Prof. Dr Serakıncı Ocak 2011’den itibaren Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik ve Kanser Tanı ve Araştrıma merkezi kurmuş ve yürütmektedir ayrıca bunun yanisira halen güney Danimarka üniversitesi Yaşlanma ve Telomer genetiği bölümü başkanıdır.

Düzenlediği Kongre ve Seminerler:

1. Kanser ve Yaşlanmada Telomer ve Telomerazlar Üzerine Çalıştay (Workshop on Telomeres and Telomerase in Cancer and Aging), Aarhus Danimarka, Haziran 2002.
  2. Kök Hücreler & Telomeraz : Tedavi uygulamalarında ve transformasyonda yeni hedefler (Stem Cells & Telomerase: Targets for transformation & therapeutic applications), Ekim 2004, Magosa, KKTC.

Üyelikleri:

• American Society of Human • Genetics (ASHG)
  • The National Human Genome , Research Institute (NHGRI) Mentor Network
  • American Society of Human Genetics