Kod Adı: VENÜS

Basında Tamer GARİP | Fotoğraflar | Basında "KOD ADI: Venüs" | YDÜ İletişim Fakültesi

* Film İngilizce çekilmiş olup, türkçe altyazılıdır.

* Filmi ilk defa ücretsiz olarak orijinal haliyle izleyebilirsiniz.

Yönetmen : Tamer Garip
Görüntü Yönetmeni : Pieter Verburg
Yazar : Tamer Garip, Emre Karahasan, Benedict Schillemans
Başrol : Jolie Myatt, Cengiz Bozkurt, Serhat Harman, Jonny Lee Kemp

Kod Adı Venüs, Kasım 2011 yılında çekimleri tamamlanmış yönetmenliği, senarist ve yapımcılığını Tamer Garip'in üstlendiği film ilk defa 2012 Cannes film festivalinde izleyiciyle buluşmuş, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 21 Aralık 2012 yılında gösterime girmiştir.

SİNOPSİS

Yasemin'in (Jolie Myatt) anne ve babası çok gizli bir arkeolojik görev için İngiltere'den Kıbrıs'a gelirler ve bu esnada Yasemin 1930 yılında Kıbrıs'ta doğar.

Anne ve babasını gizemli bir şekilde kaybeden Yasemin İngiltereye 1937 yılında yatılı okumak üzere teyzesi tarafından gönderilir.

Cambridge Üniversitesinde okurken tanıştığı Charles'a (Jonny Lee Kemp) aşık olur. Charles, MI5 (İngiliz Gizli İstihbarat Servisi) ajanıdır, anne ve babasını bulmasında yardımcı olacağına söz verir ancak karşılığında EOKA (Rum Teşkilatı)'nın içine sızıp Charles'a bilgi sızdırması gerekmektedir.

1956'da bu yüzden Kıbrıs'a geri döner Adamos (Cengiz Bozkurt) adlı EOKA liderlerinden birini kendine aşık eder, onunla bazı eylemlere katılır.

1963 yılında iki toplumlu çatışmalar ve dökülmen kanlardan rahatsızlık duyar.Çocukluk arkadaşı Kıbrıslı Türk öğretmen Kemal'e (Serhat Harman) aşık olur, Kemal TMT (Türk Mukavemet Teşkilatı)'de üst düzeydedir.

Her iki toplumun acılarına tanıklık eder ve 1974 faşist Yunan Cuntasının darbesiyle adadaki tansiyon yine yükselir.

Tamer GaripBu film tam dokuz sene araştırma süreci yaşamış, tüm Türk, Rum, İngiliz gizli belgeleri incelenerek ve tarihsel olaylara bağlı kalınarak yazılmıştır. Ancak vurgulamak isterim ki hikaye sinema diline uygun olacak şekilde kurgulanmıştır ve uygun olmayan tarihsel olaylar filme girmemiştir.

Ne Türkler, ne de Rumlar tarihsel olarak bu filme itiraz edecek bir şey bulamayacaklardır. Aksine, bugüne kadar bilmedikleri birçok yeni veriler öğreneceklerdir ve film sayesinde aralarında bir komünikasyon başlatarak iki toplumu birbirlerine yakınlaştıracaktır. Bu filmi görenler Venüs Kıbrıs’tır, Kıbrıs da Venüs’tür diye düşünecekler ve damarlarında Kıbrıs insanının çektiği acıları hissedeceklerdir.

Hedefim Venüs karakteri ile Kıbrıs modern tarihini, ilgi çekici bir şekilde anlatmak ve Kıbrıs’ı dünyaya sanatsal bir dil ile tanıtmak ve anlatmaktır.

Yönetmen, Yazar, Yapımcı
Tamer GARİP